Idea Furry

Tematy związane z furry

Moderator: Verdan

Re: Idea Furry

Postprzez LindsayPl 23 sty 2010, o 13:20

No nie do końca. Z matematyki chodziło mi o bardziej złożone rzeczy niż Pitagoras i obwód koła = 2pier ;P

Co do literatury - obejrzyj sobie "Całkowite zaćmienie" o życiu geja Rimbauda i biseksualisty Verlaine'a. Jest tam dobra scena, kiedy spotykają się oni z innymi pisarzami ich czasów. Tamci piszą według reguł ustalonych przez ich epokę pozytywistyczną. Z kolei Rimbaud nie stosuje się do przyjętych zasad, pisze po swojemu. Nie podoba się to tamtym, uważają go za gówniarza, zwłaszcza, że ten potem stanął na stole i nasikał na ich wiersze uważając, że to, co oni robią to gwałt na francuskiej literaturze xP

Nie musi się zamknąć epoka, by ją nazwać i nadać jej zasady tej epoki. Mogą ludzie ustalić zasady epoki przed jej skończeniem. Np. charakterystyczną cechą dzisiejszej literatury to pisanie fantasy oraz utworów mające nie cel wyrażenia swojej opinii, a bardziej cel komercyjny.
LindsayPl
Futrzak :)

Numer GG: 5116725
Plec IRL: Meżczyzna
Płeć Fursony: Kobieta
Gatunek: Krowa i Lucario

Postprzez Alex 23 sty 2010, o 13:41

Rimbaud powiadasz? To przeczytaj chociażby skrót o nim jaki jest w wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Rimbaud
On już tworzył w nowej epoce i tworzył jej zasady...(wg. naszego nazewnictwa to już był przedstawiciel Młodej Polski a nie Pozytywizmu).
Hmm może dla tego się nie dogadujemy bo ty już jesteś hmmm no nie wiem "Furry ver 2.0" i działasz i tworzysz już nowę ere Furry? :D
Więc mogę Cię prosić jeno o Twoją ostateczną definicję furry, bo na razie nic w sumie nie zdefiniowałeś tylko rozdrabniasz definicje innych twierdząc przy tym że istnieje definicja ostateczna.
A może o to chodzi? "Furry to kolejne próby (nieudane) ostatecznego definiowania furry"? :D

LindsayPl napisał(a):Np. charakterystyczną cechą dzisiejszej literatury to pisanie fantasy oraz utworów mające nie cel wyrażenia swojej opinii, a bardziej cel komercyjny.

A w sztukach Szekspira nie ma elementów fantastycznych? i nie pisał ich po to aby zrobić? Komera w sztuce była ZAWSZE. Taki np. Mozart był w swoich czasach oceniany przez krytyków i "znawców" tak jak w naszych czasach disco-polo. Róznica jest tylko taka: jakie czasy - taka komercjalizacja sztuki.
Image
...desinit in piscem (mulier formosa superne)...
Alex
Moderator

Numer GG: 7407398
Forma: Zwierz
Płeć Fursony: syrenkowa :)
Gatunek: Mała Syrenka

Postprzez kitsunechao 24 sty 2010, o 12:15

Furry to powinna być osoba, która ma swoją postać i utożsamia ją z obrazem swojej postaci rzeczywistej. Ja uważam że Hufnaar to furry, a on tak nie uważa.
kitsunechao

Numer GG: 0
Płeć Fursony: Obie
Gatunek: Kitsune+Tailee

Postprzez Alex 24 sty 2010, o 12:34

kitsunechao napisał(a): Ja uważam że Hufnaar to furry, a on tak nie uważa.

What's that supposed to mean?

(Zasadniczo proszę o to aby nie rozmawiać o nieobecnych)
Image
Alex
Moderator

Postprzez LindsayPl 24 sty 2010, o 14:33

Alex napisał(a):Rimbaud powiadasz? To przeczytaj chociażby skrót o nim jaki jest w wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Rimbaud
On już tworzył w nowej epoce i tworzył jej zasady...(wg. naszego nazewnictwa to już był przedstawiciel Młodej Polski a nie Pozytywizmu).

Albo ja coś źle napisałam, albo się nie zrozumieliśmy. Rimbaud urodził się w epoce pozytywizmu. Jak zaczynał pisać, to dorośli poeci byli zajęci wierszami pozytywistycznymi. Owszem, on stworzył zasady nowej epoki, bo dla niego poezja nie musiała się ograniczać do tego, co już napisano. Ale jemu gadali, że wiersz musi być koniecznie pozytywistyczny i koniec. On się z tym nie zgodził, uznał, że wiersz może być też inny i doszło do stworzenia nowej epoki.

Hmm może dla tego się nie dogadujemy bo ty już jesteś hmmm no nie wiem "Furry ver 2.0" i działasz i tworzysz już nowę ere Furry? :D

Możliwe ;P W takim razie proponuję, byś sobie zainstalował patcha aktualizującego z 1.0 do 2.0 8-)

Więc mogę Cię prosić jeno o Twoją ostateczną definicję furry, bo na razie nic w sumie nie zdefiniowałeś tylko rozdrabniasz definicje innych twierdząc przy tym że istnieje definicja ostateczna.
A może o to chodzi? "Furry to kolejne próby (nieudane) ostatecznego definiowania furry"? :D

Bez żartów. Kilka razy pisałam, czym według mnie jest Furry. Do tego swoją teorię i wasze zebrałam na WikiFur do artykułu Furry udowadniając tym samym, że futrzaki nie umieją się zgadać i utworzyć jedną definicję.

A w sztukach Szekspira nie ma elementów fantastycznych? i nie pisał ich po to aby zrobić? Komera w sztuce była ZAWSZE. Taki np. Mozart był w swoich czasach oceniany przez krytyków i "znawców" tak jak w naszych czasach disco-polo. Róznica jest tylko taka: jakie czasy - taka komercjalizacja sztuki.

Średniowiecze - ktoś napisał parę wierszy ku czci Maryi. Do dziś nie zna się np. autora "Bogurodzicy". Widzisz tu gdzieś komerchę? A Mozart sorry, ale kpił sobie ze swoich sponsorów itd. i w końcu został sam.
LindsayPl

Numer GG: 5116725
Płeć Fursony: Kobieta
Gatunek: Krowa i Lucario

Postprzez Alex 25 sty 2010, o 02:21

LindsayPl napisał(a):

Średniowiecze - ktoś napisał parę wierszy ku czci Maryi. Do dziś nie zna się np. autora "Bogurodzicy". Widzisz tu gdzieś komerchę? A Mozart sorry, ale kpił sobie ze swoich sponsorów itd. i w końcu został sam.

Co do Szekspira:
Łamał zasady teatru KLASYCZNEGO - STAROŻYTNOŚĆ - niejaki Mecenas...

Co do reszty, zaczynam rozumieć i w takiej formie zgadzam się z Tobą.
Image
Alex
Moderator

Postprzez Seiryu 3 lut 2010, o 02:18

Nie wiem jacy są tutaj ludzie, to że ktoś ładnie maluje wcale nie musi być miły niestety, ja jestem prawdziwym fury, niby nie powinienem tego mówić otwarcie, w sumie nikt i tak mi nie uwieży nikt o "zdrowych zmysłach" Jestem wielkim stwórcą, mam partnera wilkołaka, a swoją oryginalną postacią reprezentuje jaguaraki. więc jestem "prawdziwym" furry, mogę was pocieszyć, rysunki tworzą, więc te nasze sexy furry powinny mieć odwierciedlenie w innym wymiarze. Po 2012 zobaczymy co się stanie, wszystko zależy od nas. Jęsli wszysto pójdzie dobrze to już nie mogę się doczekać tych wszystkich partnerów w sobie jednocześnie. Trzeba będzie ciało zmodyfikować, przepraszam za błędy
Seiryu

Numer GG: 0
Płeć Fursony: brak
Gatunek: Jaguarak

Postprzez Herdus 8 lut 2010, o 22:52

No właśnie. Co to idea furry? Według mnie można ten nurt przyrównać do rocka. Niby założenie jest proste, gitara, perkusja, bas i wokal, a ile odłamów się wytworzyło? Są grupy, które akceptować będę tylko rock'n'rolla, są grupy akceptujące tylko progesywę, i znajdą się też pewnie hipisi. Tak jak z rockiem i podgatunkami, ewolucja nurtu furry z pewnością nie trwała chwilę, a dobrych parę lat, czy to przez chociażby orientację, czy przez różnice kulturowe. Nie dyskwalifikowałbym kolegów/koleżanek na tej linii tylko dlatego, że nie mają swojej fursony, bądź nie pełzają po mieście w futrzastych kostiumach. Sam nie posiadam takiego i w sumie wiele bym dał za takiego cosia, ale nie mam i pewnie prędko mieć nie będę, ale pomijając to.
Postać furry, podkreślam - swoja własna, według mnie to na tyle osobista i intymna otoczka, że wchodzenie z butami w tą sferę niszczy wolność futrzaka. Furry może być każdy, kto czuje w jakiś sposób (mniejszy, lub większy), że identyfikuje się z danym zwierzakiem, że nie pasuje (oczywiście niekoniecznie) do tego świata, że życie w swojej ludzkiej formie nie sprawia mu tyle radości. To tylko przykłady, oczywiście osobnik, rysujący postacie dajmy na to anthro, nazywając siebie furry oszukuje sam siebie, jeśli rysuje je tylko dlatego, że podoba mu się tego typu styl rysowania postaci i nic więcej, to takie niepisane zasady, które da się rozróżnić, for god sake. Stwierdzenie, "skąd wiesz, co czuje krowa, przecież jesteś człowiekiem" jest dość, nie ukrywajmy, płytkie, bo przecież nie trzeba być krową, być czuć się jak krowa. Tak nam się przecież wydaje, że czuje i to powinno wystarczyć. To nasz prywatny, fantastyczny świat i nasza wyobraźnia podpowiada nam co taka krowa czuje, co czujemy my, dlaczego właśnie z tą postacią się identyfikujemy i dlaczego nas do niej ciągnie. To nas odróżnia od innych, to daje nadaje nam indywidualny charakter. Furry to taki osobnik, który nie musi być efektem reinkarnacji, nie nie, furry to taki osobnik, którzy tworzy nie pół-człowieka, pół-krowę, tylko taką postać, która wybija się ponad te dziwy, w końcu nie kręci nas krowa tylko dlatego, że ma łaty, czy też lubi trawę? Musi być jakiś bodziec, coś więcej.

Gdzie kończy się tolerancja? Tam gdzie kończy się postać zwierza. Nie mam nic przeciwko najróżniejszym, futrzastym dewiacjom (sam jestem przedstawicielem kilku), ale pól człowieka, pół patyka tolerować nie będę, w każdym razie nie w tej społeczności. XD
We were neurophobic and perfect
The day that we lost our souls
Maybe we weren't so human
And I was a hand grenade
That never stopped exploding
You were automatic and
I am never gonna be the one for you
I am never gonna save the world from you
Herdus

Numer GG: 3953264