Idea Furry

Tematy związane z furry

Moderator: Verdan

Re: Idea Furry

Postprzez LindsayPl 1 sty 2010, o 16:07

A czym jest therianizm, otherkin i totemizm?? O_o
LindsayPl
Futrzak :)

Numer GG: 5116725
Plec IRL: Meżczyzna
Płeć Fursony: Kobieta
Gatunek: Krowa i Lucario

Postprzez Yngwe 2 sty 2010, o 02:05

LindsayPl napisał(a):A czym jest therianizm, otherkin i totemizm?? O_o

Google ;)

...................................................................................................................................................

Niestety ale urodziłem się jako człowiek - łyse, małpopodobne zwierze, które otrzymało od matki natury dar w postaci nieco abstrakcyjnego/szerszego widzenia świata. Z biegiem lat odkryłem, że istnienie czuje dziwną, trudną do wytłumaczenia więź ze zwierzętami z rodziny psowatych. Fascynowałem się nimi od wczesnego dzieciństwa. Dawniej moim ulubionym gatunkiem był lis jednak w miarę stałem się wilkiem. Tak bardzo pokochałem ten gatunek, że zacząłem się z nim utożsamiać. Duża część z tego czego dowiedziałem się o wilkach i wilkołakach stało się elementem mojej tożsamości - wpłynęła na mój model zachowania i na moje postrzegania rzeczywistości. Dzięki internetowi dowiedziałem się o istnieniu rzeszy ludzi o podobnych "zainteresowaniach". Antropomorficzny wilk stał się dla mnie wizerunkiem istoty jaką chciałbym być dlatego bo łączy w sobie "ludzką" sylwetkę z fizycznością wilka.

Dla mnie furry jest przede wszystkim fandomem skupiającym przeróżnych ludzi, których zainteresowania wiążą się ze "zwierzęcością" i wszystko co może wyniknąć z powstania takiej społeczności tzn. przeróżne rysunki, fursony, fursuity, konfurencje i bogowie wiedzą co jeszcze :)
Yngwe

Numer GG: 8003356
Płeć Fursony: Samiec
Gatunek: wilk skandynawski

Postprzez ShadowCat 2 sty 2010, o 05:02

Smok Booster napisał(a):Therianie, tak jak futrzaki, mają multum objaśnień na to czym jest Therianizm, ale ogólnie rzecz ujmując, cała sprawa z Therianizmem obraca się wokół kwestii bycia pół-zwierzęciem (abstrahuję już od tego, że człowiek to zwierze).

Nie będę się zagłębiał w szczegóły. Z tego co się orientuję, ShadowCat, vel jednoosobowy gabinet cieni ( ;) ), jest Therianinem i prawdopodobnie chętnie by się na ten temat rozpisał.

Ja, ze swoim laickim punktem widzenia mogę tylko, dla nadania rozważaniom pikanterii, jeszcze bardziej zagmatwać sprawę, mówiąc, że Therianizm zazębia się nieco z Otherkin i Totemizmem. Dolać do tego jeszcze Furry i mamy jeden wielki tygiel, który jeno zabulgotałby króciutko i wyparował, gdybyśmy wszyscy jeszcze żyli w czasach świętej inkwizycji. :lol:

Akurat ja jestem z tych co się nie lubią rozpisywać. Zwłaszcza jestem za nieujawnianiem pewnych faktów osobom postronnym, ale coż mogę was tu trochę uświadomić.

Po pierwsze i najważniejsze: wszystko ale to wszystko co napisze opiera sie na polityce. Definicje furry, definicje co obecnie jest uznawane za therianizm a co nie, wszelkie klasyfikacje są pod ciągłym wpływem grup nacisku. Ja też zajmuję jakieś miejsce w środowisku więc moje opinie nie są obiektywne. Zasadniczo większość linkowanych przeze mnie stron pokrywa się z moimi poglądami

Od siebie napiszę może póżniej na razie sugeruję zapoznać się z tymi stronami:
http://www.weyr.org:5190/drp/compare.html >>dość dobre na początek rozpisanie grup wszelakich (wykres kołowy jest do tego artykułu )

http://wolfden.critter.net/newcomers/we ... difference bardzo dobra strona pozwalająca się jako tako zakategoryzować

http://wolfden.critter.net/newcomers/difference.htm >> dobrze wyjaśniona różnica między therianami a furry (poniekąd zbieżne z moimi poglądami, aczkolwiek ja nie widzę tego jako skali tylko tak jak na wykresie kołowym)

a tu troche pobocznych (mniej istotnych z punktu widzenia futrzaków)
podstawowe info kto to jest otherkin >>http://www.otherkin.net/articles//what.html

http://project-shift.org/therianthropy/ ... herian.php trochę informacjii o therianach także różnica między theria a furry
Uwaga to jest tylko jedno z wielu podejść do tematu
comparefurry01s.JPG
(18.74 KiB) Nie pobierane
ShadowCat

Numer GG: 0
Forma: Zwierz
Płeć Fursony: męska
Gatunek: pantera grzywiasta

Postprzez Smok Booster 4 sty 2010, o 17:18

Mhm... ShadowCat? A gdzie umieściłbyś 'funny animals'?
Smok Booster

Numer GG: 8122863
Płeć Fursony: mencizna
Gatunek: smok

Re: Polska grupa furry na FA [PolishFurs]

Postprzez LindsayPl 13 sty 2010, o 22:41

huskie_pl napisał(a):No co jak co, ale z tym się nie zgodzę. Są futrzaki, które nie mają swoich furson z takich czy innych względów. Ktoś ma psa anthro, a ktoś jest człowiekiem, bo fursony nie potrzebuje. Powód? Na przykład dobrze mu w swoim ciele, albo ma alergię na sierść (żart).
Druga sprawa, jeśli ktoś jest futrzakiem od stosunkowo niedawna, nie powiedziane, że również musi mieć od razu fursonę. Niektórzy dochodzą do tego w tydzień, inni potrzebują kilku miesięcy. Samo słowo fursona, nie zamyka się w obrębie gatunku czy rasy. Dochodzi do tego zachowanie, umaszczenie i inne. W opisie fursony nie podałeś przecież tylko gatunku: 'Krowa i Lucairo', ale uzupełniłeś go innymi informacjami, jak chociażby budowa i zachowanie.

Chodzi mi o to, że nie wszyscy muszą mieć fursonę. Mogą ale nie muszą. To spora różnica.

Nie twierdzę, że fursona musi być dopasowana od razu. Chodzi o to, że futrzak jakąś fursonę w sobie musi mieć, ale nie musi mieć określonej, czy bardziej czuje kota, czy tygrysa. Ale musi chociaż czuć, że jakąś fursonę ma, bo furry bez fursony, to jak samochód bez kół, czy łódź bez wioseł.

/edit Alex: posty wydzielone z tego tematu: viewtopic.php?f=12&t=182
LindsayPl

Postprzez huskie_pl 16 sty 2010, o 00:55

Więc twierdzisz, że futrzak, który choćby siedział w temacie od dawna, lub zajmował się jedną z szerekopojętych futrzastych czynności jak rysowanie futrzaków, pisanie własnych tekstów, lub chociażby kolekcjonowaniem obrazków, czy czymkolwiek innym, a nie ma swojej fursony..

huskie_pl napisał(a):No co jak co, ale z tym się nie zgodzę. Są futrzaki, które nie mają swoich furson z takich czy innych względów. Ktoś ma psa anthro, a ktoś jest człowiekiem, bo fursony nie potrzebuje. Powód? Na przykład dobrze mu w swoim ciele, albo ma alergię na sierść (żart).

..nie jest w pełni futrzakiem?

huskie_pl napisał(a):Chodzi mi o to, że nie wszyscy muszą mieć fursonę. Mogą ale nie muszą. To spora różnica.

edit: przyznam Ci rację, gdy przestaniesz używać słowa 'musi' w furry nic nie jest narzucone, nie musisz odwiedzać futrzastych portali tak samo, jak nie musisz malować, nie musisz pisać własnych tekstów, nie musisz oglądać futrzastych artów. Nie musisz, możesz, a to zmienia wszystko. Podstaw 'może' do każdej wypowiedzi i zobacz, jak wiele zależy od jednego słowa. Ale nie musisz tego robić.

*hugs*
Ostatnio edytowano 16 sty 2010, o 01:10 przez huskie_pl, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
huskie_pl
Moderator

Numer GG: 8005709
Płeć Fursony: samiec
Gatunek: siberian husky

Postprzez LindsayPl 16 sty 2010, o 01:06

Huskie sorry, ale jest na FA wiele artystów, którzy na DA robią arty o wszystkim, a na FA wrzucą tylko te ze zwierzętami, bo nie chcą mieć potem pretensji od kogoś, że wrzucają ludzi na serwis furry. Poza tym artyści komercyjni narysują wszystko dla kasy, a dla innych z kolei rysowanie zwierzaków jest łatwiejsze (np. Kazecat). Człowiek w temacie Furry może siedzieć długo chociażby dla obserwacji, poznania nowych ludzi lub powodów naukowych. Pisanie tekstów? Powiedz mi jedno - czy to, że w Harrym Potterze są centaury i smoki czyni Rowling futrzakiem? Nie. To samo tyczy się m.in Tolkiena i Lewisa. Kolekcja obrazków? W baroku kolekcjonowano obrazy z Bogiem itd. I nie musiał ten ktoś lubić Boga - kolekcjonował obrazy, bo to hobby lub podobają mu się po prostu.

Człowiek może być albo Furry, albo osobą zainteresowaną Furry. Trzeba umieć te dwie rzeczy rozpoznać.
LindsayPl

Postprzez huskie_pl 16 sty 2010, o 01:14

LindsayPl napisał(a):Huskie sorry, ale jest na FA wiele artystów, którzy na DA robią arty o wszystkim, a na FA wrzucą tylko te ze zwierzętami, bo nie chcą mieć potem pretensji od kogoś, że wrzucają ludzi na serwis furry. Poza tym artyści komercyjni narysują wszystko dla kasy, a dla innych z kolei rysowanie zwierzaków jest łatwiejsze (np. Kazecat). Człowiek w temacie Furry może siedzieć długo chociażby dla obserwacji, poznania nowych ludzi lub powodów naukowych. Pisanie tekstów? Powiedz mi jedno - czy to, że w Harrym Potterze są centaury i smoki czyni Rowling futrzakiem? Nie. To samo tyczy się m.in Tolkiena i Lewisa. Kolekcja obrazków? W baroku kolekcjonowano obrazy z Bogiem itd. I nie musiał ten ktoś lubić Boga - kolekcjonował obrazy, bo to hobby lub podobają mu się po prostu.

Człowiek może być albo Furry, albo osobą zainteresowaną Furry. Trzeba umieć te dwie rzeczy rozpoznać.

Veni Vidi Vici ^^ nareszcie :) i dotrzymuję słowa z poprzedniego postu. Przyznaję Ci rację :3
Obrazek
huskie_pl
Moderator

Numer GG: 8005709
Płeć Fursony: samiec
Gatunek: siberian husky

Postprzez Alex 16 sty 2010, o 04:13

LindsayPl napisał(a):a na FA wrzucą tylko te ze zwierzętami, bo nie chcą mieć potem pretensji od kogoś, że wrzucają ludzi na serwis furry.

I czy to jest jakiś powód? i przez czyjąś niezbyt co by mówić inteligentną opinię nie będziesz czegoś robił?
No i do czego to w sumie sporwadzi galerie na FA? Fusruity, yiff, fursuity i jeszcze więcej yiffu :P Nie staje się to trochę monotematczyne? I polecam poszukać na FA czegoś więcej niż tylko erotyki i yiffu, okazuje się że tam jest też coś innego niż stada penisów i morze spermy :P
A tego typu "krytyczne" opinie na ogół produkują osoby które na swoich kontach NIC nie mają oprócz favów, no bo najłatwiej nic nie robić i tylko krytykować... Więc za przeproszeniem uj z nimi i ich opiniami :P
Image
...desinit in piscem (mulier formosa superne)...
Alex
Moderator

Numer GG: 7407398
Płeć Fursony: syrenkowa :)
Gatunek: Mała Syrenka

Postprzez LindsayPl 16 sty 2010, o 14:26

Alex, tyle, że ja nie specjalnie przepadam za artami z yifem xP Mam arty między clean, a yiff w favach.

Poza tym FA głównie do tego zdąża - fursuity, yiff, anthro zwierzaki i nic więcej.

A ta opinia, to jest opinia Blyzzarde z FA, nie moja jak co.
LindsayPl

Postprzez Badrock 16 sty 2010, o 15:35

Lin napisał(a):A ta opinia, to jest opinia Blyzzarde z FA, nie moja jak co.

Wolałbym abyś dawała opinię swoją, a nie czyjąś.
Jezdem strashnym Miensorzercom
Ziem Cie, bo po to rzyjem
\m/(-.-)\m/
Badrock

Numer GG: 5184645
Forma: Człowiek

Postprzez Alex 16 sty 2010, o 21:38

LindsayPl napisał(a):Poza tym FA głównie do tego zdąża - fursuity, yiff, anthro zwierzaki i nic więcej.

Dopóki nie powie mi tego wporst nikt z administracji i nie usuną moich zdjęć to uważam to za bulshit i tyle.

I w sumie prosi się tutaj pytanie o definicję furry - art, bo jak dla mnie wiklinowy kosz zrobiony przez futrzaka jest już furry artem. BO ZROBIŁ TO FUTRZAK.
Image
Alex
Moderator

Postprzez LindsayPl 17 sty 2010, o 00:48

No, a mi z kolei się wydaje, że furry art powinien zawierać coś związanego z Furry, niekoniecznie musi być zrobiony przez futrzaka. Czyli co, jak futrzak narysuje człowieka wsiadającego do auta to też uznasz za furry art? Daj spokój.
LindsayPl

Postprzez Alex 17 sty 2010, o 01:21

A czyż Teletubisie nie mają w sobie alementów anthro ergo nie są furry?
A tak bardziej na serio to co z obrazami Matejki, tam dość często są konie, więc czy czyni to tego malarza artystą furry? Nie wspominam już o Podkowińskim czy Wieruszu-Kowalskim...

Po prostu tyle przejawów sztuki ilu artystów i środków wyrazu, i uważam że nie ma szans aby to sztywno zdefiniować. A jakby taka definicja przeszła i zaczęto by ją wprowadzać w życie to fandom stracił by wiele... (Lindsay, widziałaś foty Reza?)
Image
Alex
Moderator

Postprzez LindsayPl 17 sty 2010, o 01:32

Fot Reza nie widziałam, zobaczę przy pierwszej okazji.

Co do twoich przykładów - głównymi tematami obrazów Matejki były historyczne momenty, nie konie. Więc to ma się nijak do tej dyskusji.
LindsayPl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy Furry