Idea Furry

Tematy związane z furry

Moderator: Verdan

Re: Idea Furry

Postprzez LindsayPl 24 gru 2009, o 21:16

Pazur napisał(a):Z całym szacunkiem Lindsay, ale nie stawiaj takich pewników, jeżeli nie wiesz jak to wygląda u innych futrzaków.
Nie trzeba się dokładnie samookreślić by mieć świadomość, że jest w nas jakaś druga, dajmy na to 'zwierzęca', dusza. Nie musisz mieć jej kształtu przed oczami, sposobu w jaki mówi, głosu czy stylu artystycznego w jaki została wykreowana. Czasami wystarczy sama świadomość, że jest się kimś więcej, niż tylko tym czym się powierzchownie czujesz.

I to też podchodzi pod czucie w sobie fursony. Można czuć ją w sobie, ale długo do niej dochodzić. Sama do obecnej formy dochodziłam jakiś rok lub półtora. Ale są osoby, które nawet nie pomyślą, że są kimś więcej.
LindsayPl
Futrzak :)

Numer GG: 5116725
Plec IRL: Meżczyzna
Płeć Fursony: Kobieta
Gatunek: Krowa i Lucario

Postprzez Pazur 24 gru 2009, o 22:24

No tak, tylko, że dla mnie osobiście wtedy to nie jest żadna fursona. To po prostu ja. W moim zrozumieniu fursona to to co przed chwilą opisałem. Taki avatar umotywowany jakimiś wewnętrznymi upodobaniami estetycznymi i (czasami) duchowymi.
Sam nie zamierzam dzielić własnego wnętrza na poszczególne części i każdą po kolei nazywać.
Wydaję mi się po prostu, że nie wszystko powinno być podciągane pod wspólny mianownik zwany fursoną. W końcu skąd możesz wiedzieć, że to co czujesz w głębi to na pewno jest krowa? Skąd wiesz jak krowa się czuje? Możesz po prostu domniemywać, że jest w Tobie pewna zwierzęcość, ale uszczególnianie tego (np. poprzez określanie wyglądu) to już Twoja własna twórczość i imaginacja.
Niech buda nigdy nie przegoni psa :]
Pazur

Numer GG: 6464534
Płeć Fursony: Samiec
Gatunek: Kundel

Postprzez LindsayPl 24 gru 2009, o 23:27

Pazur napisał(a):W końcu skąd możesz wiedzieć, że to co czujesz w głębi to na pewno jest krowa? Skąd wiesz jak krowa się czuje? Możesz po prostu domniemywać, że jest w Tobie pewna zwierzęcość, ale uszczególnianie tego (np. poprzez określanie wyglądu) to już Twoja własna twórczość i imaginacja.

Wiem, że dla ciebie to brzmi niedorzecznie itd., ale akurat czuję w sobie nie samą kobietę, tylko cowgirl'kę xP
LindsayPl

Postprzez Pazur 25 gru 2009, o 00:41

Nie brzmi niedorzecznie ;)
Pazur

Postprzez judas666 26 gru 2009, o 00:01

Futrzaki tak samo czują w sobie zwierzaki i mają część zwierzęcej duszy jak naśladowcy Presley'a czują w sobie Elvisa i mają część jego duszy.
Jezus zaś powiedział do swoich uczniów: Zaprawdę, powiadam wam: Bogaty z trudnością wejdzie do królestwa niebieskiego. Jeszcze raz wam powiadam: Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne niż bogatemu wejść do królestwa niebieskiego. Mt 19:24
judas666

Numer GG: 8470955
Gatunek: Ocelot

Postprzez LindsayPl 26 gru 2009, o 21:56

judas666 napisał(a):Futrzaki tak samo czują w sobie zwierzaki i mają część zwierzęcej duszy jak naśladowcy Presley'a czują w sobie Elvisa i mają część jego duszy.

I to jest dla mnie definicja prawdziwego Futrzaka.
LindsayPl

Postprzez Alex 26 gru 2009, o 22:26

LindsayPl napisał(a):
judas666 napisał(a):Futrzaki tak samo czują w sobie zwierzaki i mają część zwierzęcej duszy jak naśladowcy Presley'a czują w sobie Elvisa i mają część jego duszy.

I to jest dla mnie definicja prawdziwego Futrzaka.

Nie wiem na ile Judas pisał na serio ;p
Albo po prostu nie widzieliście zjazdów naśladowców Elvisa :lol:
Image
...desinit in piscem (mulier formosa superne)...
Alex
Moderator

Numer GG: 7407398
Forma: Zwierz
Płeć Fursony: syrenkowa :)
Gatunek: Mała Syrenka

Postprzez judas666 26 gru 2009, o 23:12

Moja wypowiedź znaczyła ni mniej ni więcej tylko "wcale" :P Udawanie zwierzęcia można też porównać do aktorstwa.
Jezus zaś powiedział do swoich uczniów: Zaprawdę, powiadam wam: Bogaty z trudnością wejdzie do królestwa niebieskiego. Jeszcze raz wam powiadam: Łatwiej jest wielbłądowi przejść przez ucho igielne niż bogatemu wejść do królestwa niebieskiego. Mt 19:24
judas666

Postprzez LindsayPl 27 gru 2009, o 13:00

Ale nikt nie każe udawać zwierzaka. Wystarczy go w sobie poczuć! 8-)
LindsayPl

Postprzez judas666 27 gru 2009, o 14:31

Nie wiem czy zauważyłeś, ale do tego też się odniosłem... Nie raz.
judas666

Postprzez Smok Booster 29 gru 2009, o 14:33

No dobra. Czucie w sobie zwierzaka, posiadanie duszy innego zwierzęcia, ślady przeszłych - zwierzęcych inkarnacji, to jest już therianizm. Fursona, to bardziej taka fanaberia, wyobrażenie, autosugestia, zabawa... W niektórych przypadkach to choroba psychiczna. :?

Wiele furry podchodzi do tego elementu bardzo poważnie. Są osoby, które, dla przykładu, uważają się za charizarda i tyle. I nie należ y im tego wyperswadowywać, bo się obrażą, uciekną, a samemu wyjdzie się na ostatniego chama.
To się respektuje poprzez zostawienie kwestii w spokoju...

Oho! Właśnie podałem kolejny charakterystyczny element stereotypowego futrzaka: nie będzie za tobą latał i próbował ci wybijać z głowy twoich dziecięcych fanaberii, tym bardziej, że za zwyczaj sam takowe posiada. :lol:

Taaa, to by była hipokryzja. A my nie chcemy być hipokrytami. Niu, niu, niu. :ugeek:

No dobra. A może teraz o innym aspekcie furry. Tak z grubej rury:

"TOLERANCJA"
Skąd się to wzięło? W jakim stopniu się sprawdza? Na jakich polach (tzn. czy tolerancja seksualna, czy kulturalna, rasowa, przyzwyczajeniowa i co tam da się jeszcze wymyślić)?
Smok Booster

Numer GG: 8122863
Płeć Fursony: mencizna
Gatunek: smok

Postprzez Alex 29 gru 2009, o 18:38

Smok Booster napisał(a):No dobra. Czucie w sobie zwierzaka, posiadanie duszy innego zwierzęcia, ślady przeszłych - zwierzęcych inkarnacji, to jest już therianizm.

Pewnie narażę się therianom ale jak dla mnie tu nie ma większej różnicy, tak ja to przynjamniej odczuwam. Hmmm albo jednak jestem therianem? therianinem? (jak to się odmienia?)

Smok Booster napisał(a):"TOLERANCJA"
Skąd się to wzięło? W jakim stopniu się sprawdza? Na jakich polach (tzn. czy tolerancja seksualna, czy kulturalna, rasowa, przyzwyczajeniowa i co tam da się jeszcze wymyślić)?

A ja spytam jakie są granice tolerancji?
Image
...desinit in piscem (mulier formosa superne)...
Alex
Moderator

Numer GG: 7407398
Forma: Zwierz
Płeć Fursony: syrenkowa :)
Gatunek: Mała Syrenka

Postprzez Pazur 29 gru 2009, o 20:46

Alex napisał(a):A ja spytam jakie są granice tolerancji?

"Moja tolerancja kończy się tam, gdzie cudza wolność zaczyna ograniczać moją."
A w praktyce to każdy ma swój światopogląd, poczucie estetyki, przyjęte wzorce kulturowe, efekty wychowania w danym nastroju i towarzystwie... Tysiące czynników, które sprawiają, że tolerancyjni wcale tak mocno nie jesteśmy :]
Pazur

Postprzez LindsayPl 31 gru 2009, o 19:11

Booster piszesz tutaj o Therianach, ale wiesz, nie każdy z futrzaków ma świadomość tego, kto to jest Therian. Więc jakbyś mógł to rozwinąć, byłabym wdzięczna ;)
LindsayPl

Postprzez Smok Booster 31 gru 2009, o 21:05

Therianie, tak jak futrzaki, mają multum objaśnień na to czym jest Therianizm, ale ogólnie rzecz ujmując, cała sprawa z Therianizmem obraca się wokół kwestii bycia pół-zwierzęciem (abstrahuję już od tego, że człowiek to zwierze).

Nie będę się zagłębiał w szczegóły. Z tego co się orientuję, ShadowCat, vel jednoosobowy gabinet cieni ( ;) ), jest Therianinem i prawdopodobnie chętnie by się na ten temat rozpisał.

Ja, ze swoim laickim punktem widzenia mogę tylko, dla nadania rozważaniom pikanterii, jeszcze bardziej zagmatwać sprawę, mówiąc, że Therianizm zazębia się nieco z Otherkin i Totemizmem. Dolać do tego jeszcze Furry i mamy jeden wielki tygiel, który jeno zabulgotałby króciutko i wyparował, gdybyśmy wszyscy jeszcze żyli w czasach świętej inkwizycji. :lol:
Smok Booster

Numer GG: 8122863
Płeć Fursony: mencizna
Gatunek: smok

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy Furry