Dlaczego wilk jest zły?

Tematy związane z furry

Moderator: Verdan

Re: Dlaczego wilk jest zły?

Postprzez huskie_pl 29 mar 2010, o 21:05

Alex: ja i tak uważam, że nie ma nic gorszego od człowieka. Idąc ulicą, nie boję się, że wyskoczy diabeł i coś mi zrobi, a że wyskoczy osobnik, który bardzo się o mnie troszczy i ciągle będzie pytał: masz jakiś problem?

(przypomina mi się kawał z Limo?, chyba to było Limo)
'Student dawaj pięć telefonów!'
'Mam tylko jeden telefon'
'Może być'
Obrazek
huskie_pl
Moderator

Numer GG: 8005709
Plec IRL: Meżczyzna
Płeć Fursony: samiec
Gatunek: siberian husky

Postprzez von_Majzel 30 mar 2010, o 12:10

Mi się wydaje iż wszystkie globalne pojęcia zła zostały wymyślone aby ludzie mogli się usprawiedliwić . Parafrazując znany cytat "To nie ja , to diabeł , on mnie podkusił i zjadłam , ja jestem tylko małym nic nie znaczącym trybikiem w wielkiej machinie zmagań dobra i zła " . Ponieważ jak się człowiek nie potrafi przyznać do błędów , to będzie wymyślał jak zwalić winę na coś (lub kogoś) innego . To jest po prostu hipokryzja , jedna z wielu cech ludzkości , do których ludzie też się nie przyznają . Niestety wynalazki natury jakimi ludzkość została obdarzona , powodują iż różnimy się od zwierząt głównie pod względem psychicznym , ale właśnie w tym negatywnym sensie . Zwierzę też może się obrazić , być złośliwe , zazdrosne , ale nie będzie hipokrytą . Jeśli pies komuś ucieknie na spacerze , mimo wołania właściciela , to po dogonieniu lub znalezieniu psiaka , on wie że źle zrobił (o ile jest jako tako ułożony) i nie będzie zwalał winy na "diabła" czy inne niestworzone rzeczy tylko wie że to on sam jest winny tego że nie posłuchał przywódcy swojego stada . Wiadomo że są instynkty które grają bardzo dużą rolę , i poprzez to wiele takich pogoni za uciekającymi ptakami czy wiewiórkami należy wybaczyć , niemniej nie zapominajmy że ludzie też instynkty mają , troszkę stłumione przez tak zwany rozum . Podobnie , ludzie mają swoje chore wyobrażenia na temat tego jak według nich przykładowy pies , czy kot powinien się zachowywać , często zupełnie nie zwracając uwagi na naturę zwierząt wyrwanych naturze przez udomowienie . Zwierzętom instynkty każą gonić wszystko co się rusza i łapać to co da się złapać . Strofowanie kota za to że przynosi do domu świeżo upolowanego ptaka czy mysz jest dogłębnie głupie , bo kota przepełnia duma że upolował , że upolował tyle że sam nie zje wszystkiego i przynosi człowiekowi , bo chce się z człowiekiem podzielić ... bo kot chce być dobry dla człowieka na swój sposób i troszczy się o niego tak jak umie** . A człowiek ? Wydziera się i wyrzuca dar poza mieszkanie ... To jest przykład zła które siedzi w ludziach , z powodu ludzkiej ignorancji .

** - kot sie troszczy lub odwdzięcza , więc jakąś moralność ma , ludzie nie są jedyni na tym polu , jeśli ktoś nie wie . A skąd kot to umie ? To instynkt zapisany w genach , czy nauczone to jest za życia kota , odpatrzone od właściciela ? W genach . Bo dzikie zwierzęta też tak robią .
Za chwile stuknie nam 46'000 km . Ziemię już objechaliśmy dookoła . Machinae supremacy .

Obrazek
von_Majzel
Moderator

Numer GG: 4572802
Płeć Fursony: Taka sama jak real .
Gatunek: Puma ciorna , anthro

Postprzez huskie_pl 31 mar 2010, o 18:21

von_Majzel napisał(a):Strofowanie kota za to że przynosi do domu świeżo upolowanego ptaka (...). A człowiek ? Wydziera się i wyrzuca dar poza mieszkanie ... To jest przykład zła które siedzi w ludziach , z powodu ludzkiej ignorancji .

Masz rację, ludzie nie powinni krzyczeć, karcić zwierząt za to, że okazują w ten sposób miłość i przywiązanie. To leży w ich naturze i choć dla niektórych widok swojego pupila z padliną w pysku wkraczającym dumnie do domu może być straszny i nie do przyjęcia, to nie powinno się krzyczeć, a 'podziękować' za to, że okazał w ten sposób uczucie i potem wyrzucić/zakopać zrobić z 'prezentem' cokolwiek.
Kiedyś mój pies po spacerze, przyniósł martwego już, niestety, gołębia. Kroczył z nim dumnie, całkowicie z siebie zadowolony, i choć nie był to przyjemny widok, nie pogoniłem go, a poklepałem po głowie ''''''przyjąłem'''''' prezent i.. zaraz się go pozbyłem XD (tylko mu o tym nie mówcie ;) )
Obrazek
huskie_pl
Moderator

Numer GG: 8005709
Gatunek: siberian husky

Postprzez Silverwolf94 28 lip 2010, o 05:16

Ja jestem wilkiem i nie jestem zły xd
Nie tolerujemy tak dużych obrazków. Jeżeli jeszcze raz wrzucisz tak duży obrazek, dostaniesz ostrzeżenie.
Simba
Silverwolf94
Futrzak :)

Ostrzeżenia: 3
Numer GG: 24289637
Gatunek: Wilk

Postprzez Liskowic 28 lip 2010, o 13:33

Jak mnie moja Ecia "Obdarowała" zabitym jeżem to ją przytuliłem i wymiziałem za wszelkie czasy. Taka jest natura psa ^^. I tak uważem że moje bulterierki to najfajniejsze psiaki pod słońce i śa niesamowicie spokojne ^^ i idealne do kontaktów z małymi dziecmi...Były chowane w atmosferze pełnej milosci ^^...

I jestem Wilkolisem i zUy nie jestem XD <ale to moze ze wzgledu na lisią domieszkę we krwi?>
Oj miła ma
Oj powrócę znowu ja
do ogniska twego
Oczu twoich blask
i ust malinowy smak
Poczuć rad bym choć jeszcze raz
chociaż jeden raz
Liskowic

Ostrzeżenia: 1
Numer GG: 17285038
Płeć Fursony: Meżczyzna
Gatunek: Wilko-Lis

Postprzez Alex 28 lip 2010, o 19:56

Liskowic napisał(a):<ale to moze ze wzgledu na lisią domieszkę we krwi?>

A leżysz czasem na środku jezdni?
Image
...desinit in piscem (mulier formosa superne)...
Alex
Moderator

Numer GG: 7407398
Forma: Zwierz
Płeć Fursony: syrenkowa :)
Gatunek: Mała Syrenka

Postprzez Liskowic 28 lip 2010, o 20:38

Alex napisał(a):
Liskowic napisał(a):<ale to moze ze wzgledu na lisią domieszkę we krwi?>

A leżysz czasem na środku jezdni?

na srodku jezdni nie ale na srodku chodnika po imieninkach....<żarcik> ^^
Oj miła ma
Oj powrócę znowu ja
do ogniska twego
Oczu twoich blask
i ust malinowy smak
Poczuć rad bym choć jeszcze raz
chociaż jeden raz
Liskowic

Ostrzeżenia: 1
Numer GG: 17285038
Płeć Fursony: Meżczyzna
Gatunek: Wilko-Lis

Postprzez Dreyco 28 lip 2010, o 21:57

Dlaczego wilk jest zły? A widział ktoś kiedyś złą owcę, krowę, pudla, misia pandę ewentualnie koalę. Jeśli tak, zapewne była to komedia. Niektóre zwierzęta po prostu nadają się na negatywne postaci, inne nie. Problemem jest nie samo przedstawienie zwierzęcia a jego odbiór przez adresata opowieści. Ludzie niestety nie oddzielają treści od sposobu przekazu i wilk, mający być tylko symbolem, sam nabiera przypisanych mu cech. Jak to mówią, kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. Rodzice przekazują swój pogląd dzieciom nie tłumacząc im sensu bajki a one swoim i w końcu nikt nie wie dlaczego, wszyscy wiedzą że.

Dobrym przykładem są węże. Ile osób, z moją mamą włącznie, panicznie się ich bało przed pierwszym kontaktem. „Szatan”, „Jadowite”, „nie podchodź bo cię ugryzie” i najczęstsze i jak najbardziej mylne „oślizgłe” . Dziś żyje pod jednym dachem z dwoma takimi gadzinami i wychodzę z nimi na spacery, przekonując jak bardzo niesłuszne jest typowe zdanie o tych pięknych stworzeniach (głównym celem spacerów są jednak zdjęcia).

Ciekawym tworem w temacie negatywnego przedstawiania, są smoki. Te jakby zostały stworzone by jakiś Tristan mógł im wbić miecz w gardziel. Oczywiście mowa tu o smokach typowych dla naszych okolic, wszak geneza chińskiego smoka jest zupełnie inna. Wracając jednak... Smok uosabia (niezręczne słowo w przypadku zwierzęcia... zwierzęcia?) niezwykłą siłę, czasem inteligencje, spryt i takie tam, jednak głównie siłę. Zauważyliście, że smok niemal zawsze występuje jako ostateczny wróg? To jest rodzaj dziwnie postrzeganego szacunku dla tego stworzenia. Czemu przegrywa? Bo ludzie są przekonani, iż nie ma siły wyższej nad człowieka.
Przyjacielu, ty bądź uprzejmy mieć wątpliwość.
Dreyco

Numer GG: 0
Forma: Hybryda
Płeć Fursony: On
Gatunek: jakiś

Postprzez Wilczyca 31 lip 2010, o 18:21

Co do węża to się nie zgodzę. Węże to głupie stworzenia żyjące tylko instynktem. Przez przypadek dotkniesz go a już cię ukąsi a potrafi bez ostrzeżenia. Dotknięcie oczywiście nie jest umyślne. Albo wystarczy swobodnie zwisająca ręka i niech tylko lekko drgnie to już zostanie ukąszona. Głupie bezmyślne stworzenia.
Albo wkurza mnie fakt, że wilki uważane są za zło, a przykładowo niedźwiedzie co pozabijały już dużo ludzi to uważane są za misie przytulaki. Bajka o misiu zawsze jest dobra, a bajka czy film o wilku zawsze zła.
Obrazek
Wilczyca

Numer GG: 5566206
Plec IRL: Kobieta
Płeć Fursony: Samica

Postprzez Dreyco 1 sie 2010, o 01:04

Wilczyca napisał(a):Co do węża to się nie zgodzę. Węże to głupie stworzenia żyjące tylko instynktem. Przez przypadek dotkniesz go a już cię ukąsi a potrafi bez ostrzeżenia. Dotknięcie oczywiście nie jest umyślne. Albo wystarczy swobodnie zwisająca ręka i niech tylko lekko drgnie to już zostanie ukąszona. Głupie bezmyślne stworzenia.

To zupełnie mija się z moimi doświadczeniami i wiedzą. Na pewno nie są to stworzenia głupie. Tylko ktoś, kto nie miał z nimi dłuższego kontaktu mógłby odnieść takie wrażenie. Może inteligencją nie przewyższają psa, ale zapewne chomika bądź mysz już spokojnie (nie każdy wąż nie każdego chomika :P). Racja, wykazują swoją inteligencje głównie przy polowaniu, lecz potem głównie śpią nie mając do tego okazji. To, że nie przypełźnie i nie pomerda ogonem nie jest oznaką głupoty.
Jeśli zaś chodzi o ukąszenia. Węże w naturze raczej ratują się ucieczką niż kąsaniem. Oczywiście jest to cecha osobnicza, ale generalnie węże unikają starć i kąsają tylko do tego przymuszone. Jeśli wąż nie ucieka to daje znać, że mu twoja obecność nie pasuje. Inną sytuacją jest głód, lecz waż musi nie jeść naprawdę długo by głupio rzucać się na wszystko.

Miałaś jakieś złe doświadczenia? Jeśli tak to chętnie o tym porozmawiam by poszerzyć swą wiedzę. Szczerze nie zamierzam ci w takim wypadku nic udowadniać bo było by to bezcelowe. Ja tylko mieszkam z wężami pod jednym dachem i naprawdę mam dobre zdanie o tych stworzeniach (lecz bardzo nie lubię pory karmienia.).
Dreyco

Postprzez Wilczyca 2 sie 2010, o 12:18

Nie miałam doświadczeń i nie chciałabym mieć. Po prostu wystarczą mi programy wypadkowe z udziałem węży, albo gazety. Fajne są węże nie jadowite takie jak małe kolorowe zbożówki takiego chciałabym mieć. Ale nie takiego, co tylko czyha na ciebie, a tylko niech twoja łapa znajdzie się w jego polu widzenia.
Obrazek
Wilczyca

Numer GG: 5566206
Plec IRL: Kobieta
Płeć Fursony: Samica

Postprzez Dreyco 2 sie 2010, o 14:49

W gazetach można przeczytać różne bzdury, łącznie z tym, że legwan zielony jest jadowity (oczywiście nie jest). Programy telewizyjne muszą być widowiskowe, więc występują w nich najbardziej jadowite i największe węże, lub po prostu [i najczęściej] sztucznie podkręca się atmosferę by występujący koleś wyszedł na super-hero albo by wydawało się groźniej niż było. Prawda jest taka, iż 90% węży jest niejadowitych a z pozostałych 10% około 10% zagraża ludziom (takie statystyki słyszałem i nie mam powodu im nie wierzyć). W dodatku, często trzeba spełniać takie warunki jak bycie bardzo młodym, bardzo starym lub osłabionym by jad dał efekt śmiertelny. No i jeszcze trafić na węża któremu chce się atakować. W kwestii dużych dusicieli to są one raczej ospałe i atakują niechętnie (choć potrafią być groźne w porze karmienia).
Denerwują mnie programy na Animal planet gdzie "badacz i podróżnik a może jeszcze fotograf... a co se będę żałował" drażni węża kijem, by zrobić dobrą fotę, lub po prostu ponadawać na to, z jak groźnym stworzeniem ma do czynienia.

Nom, trochę nam zeszło na offtop, ale jest to jakiś przykład tego jak działa proces nagatywizacji (nie wiem czy istnieje takie słowo w tym kontekście) oceny danego stworzenia.
Dreyco

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy Furry