przez von_Majzel 30 mar 2010, o 12:10
Mi się wydaje iż wszystkie globalne pojęcia zła zostały wymyślone aby ludzie mogli się usprawiedliwić . Parafrazując znany cytat "To nie ja , to diabeł , on mnie podkusił i zjadłam , ja jestem tylko małym nic nie znaczącym trybikiem w wielkiej machinie zmagań dobra i zła " . Ponieważ jak się człowiek nie potrafi przyznać do błędów , to będzie wymyślał jak zwalić winę na coś (lub kogoś) innego . To jest po prostu hipokryzja , jedna z wielu cech ludzkości , do których ludzie też się nie przyznają . Niestety wynalazki natury jakimi ludzkość została obdarzona , powodują iż różnimy się od zwierząt głównie pod względem psychicznym , ale właśnie w tym negatywnym sensie . Zwierzę też może się obrazić , być złośliwe , zazdrosne , ale nie będzie hipokrytą . Jeśli pies komuś ucieknie na spacerze , mimo wołania właściciela , to po dogonieniu lub znalezieniu psiaka , on wie że źle zrobił (o ile jest jako tako ułożony) i nie będzie zwalał winy na "diabła" czy inne niestworzone rzeczy tylko wie że to on sam jest winny tego że nie posłuchał przywódcy swojego stada . Wiadomo że są instynkty które grają bardzo dużą rolę , i poprzez to wiele takich pogoni za uciekającymi ptakami czy wiewiórkami należy wybaczyć , niemniej nie zapominajmy że ludzie też instynkty mają , troszkę stłumione przez tak zwany rozum . Podobnie , ludzie mają swoje chore wyobrażenia na temat tego jak według nich przykładowy pies , czy kot powinien się zachowywać , często zupełnie nie zwracając uwagi na naturę zwierząt wyrwanych naturze przez udomowienie . Zwierzętom instynkty każą gonić wszystko co się rusza i łapać to co da się złapać . Strofowanie kota za to że przynosi do domu świeżo upolowanego ptaka czy mysz jest dogłębnie głupie , bo kota przepełnia duma że upolował , że upolował tyle że sam nie zje wszystkiego i przynosi człowiekowi , bo chce się z człowiekiem podzielić ... bo kot chce być dobry dla człowieka na swój sposób i troszczy się o niego tak jak umie** . A człowiek ? Wydziera się i wyrzuca dar poza mieszkanie ... To jest przykład zła które siedzi w ludziach , z powodu ludzkiej ignorancji .
** - kot sie troszczy lub odwdzięcza , więc jakąś moralność ma , ludzie nie są jedyni na tym polu , jeśli ktoś nie wie . A skąd kot to umie ? To instynkt zapisany w genach , czy nauczone to jest za życia kota , odpatrzone od właściciela ? W genach . Bo dzikie zwierzęta też tak robią .
Za chwile stuknie nam 46'000 km . Ziemię już objechaliśmy dookoła . Machinae supremacy .